Liguster - Ligustrum

Liguster - Ligustrum

Haagliguster

De haagliguster is een prachtige haagplant met ovaalvormig blad. Aan die vorm dankt de plant dan ook zijn Latijnse naam: Ligustrum ovalifolium. Dit is ook meteen het verschil met de gewone liguster die een wat ronder blad heeft. De haagliguster is zeer populair als haagplant, maar kan ook erg mooi als losse struik geplant worden. In ons aanbod vind je ook de bonte haagliguster met geelgroen blad.

Haagliguster: half wintergroene heester

De haagliguster is een half wintergroene heester. Dat wil zeggen dat de bladeren van de Ligustrum ovalifolium alleen tijdens strenge winters afvallen. Hoe minder streng de winter, hoe minder bladverlies er zal optreden. Is de winter heel erg zacht, wat de laatste jaren steeds gebruikelijker is in Nederland, dan zal vrijwel al het blad blijven hangen. Zo heb je dus het hele jaar door een zichtdichte haag staan. De haagliguster behoort dus wel tot de bladverliezende haagplanten, maar wordt eigenlijk nooit kaal. Heb je liever een haag die altijd vol en groen blijft, ook in tijdens zeer strenge winters? 

 

Snoeien van de Ligustrum ovalifolium

De Ligustrum ovalifolium kent een groeisnelheid van ongeveer 30 cm. per jaar en je kunt als je een strakke haag wilt zo’n twee tot drie keer per jaar de haagliguster snoeien. Dat kan als net nodig is tot op het oude hout.

Deze  ligusterhaag is trouwens ook erg geschikt voor vormsnoei.

 

Houd je meer van weelderig, wil je de insecten ook de kans geven om van deze prachtige heester te genieten, wacht dan met snoeien tot na de bloei. Juni / juli komen er kleine witte bloemetjes die ook nog eens een heerlijke geur verspreiden.

Voor de één is de haag op dat moment misschien wat 'rommelig'voor de ander is het de beste tijd om van deze heester te genieten.

Helaas lukt het niet om de geurbeleving in een video  vast te leggen maar het is zeker de moeite waard om hier zelf van te genieten. Op ons eigen terrein is de heester een dankbare afscheiding .

Ons advies; Wacht met de snoei tot na de bloei

Snoei je gewoon niet zo graag, in de nazomer komen er blauwzwarte besjes. Leuk om te zien en hierdoor trekt de haagliguster ook vogels aan.

Let er wel op dat de bladeren, bloemen en besjes giftig zijn voor mensen wanneer ze opgegeten worden. Als je liever een liguster haag plant die wat minder snel groeit, kun je kiezen voor de kleine liguster.